INICIJATIVA UKIDANJA DOPUNSKOG RADA NASTAVNIKA

Podijeli s drugima

https://www.peticijeonline.com/inicijativa_ukidanja_dopunskoga_rada_nastavnik?u=6285920&uv=36483211

Članak 18. Zakona o odgoju i obrazovanju Članak 75. mijenja se i glasi: »(1) Za učenika koji na kraju nastavne godine ima ocjenu nedovoljan (1) iz najviše dva nastavna predmeta, škola je dužna organizirati pomoć u učenju i nadoknađivanju znanja kroz dopunski rad koji je učenik dužan pohađati. (2) Trajanje dopunskog rada iz stavka 1. ovoga članka utvrđuje učiteljsko/nastavničko vijeće po nastavnim predmetima i ne može biti kraće od 10 i dulje od 25 sati po nastavnom predmetu.

Kada je ministar Mornar davne 2014. uveo dopunski rad nastavnika, sigurno nije imao na umu kažnjavati nastavnike i strmoglavo spuštati kriterije. Ministru Mornaru taj se propust još može tolerirati jer se na ministarskom mjestu nije zadržao dovoljno dugo i vidio konkretne posljedice ove ishitrene i nepromišljenje odluke. Ali svi ostali ministri koji su ovaj problem gurnuli pod tepih i godinama ignorirali, nemaju opravdanje za taj propust. Kada bi Ministarstvo htjelo i željelo, u kratkom bi roku moglo dobiti podatke koji je broj učenika upućen na dopunski rad.

A koji broj učenika nije.

I zašto nije. Ili bolje rečeno – zašto u zadnji tren nije? Ministarstvo bi vrlo lako moglo doći do podatka koji su nastavni predmeti najzastupljeniji na dopunskom radu, a koji nastavni predmeti nisu.

Ili gotovo nisu. Kada bi institucije radile svoj posao, ova bi institucija intuitivno i brzo shvatila kakvu joj poruku šalju rezultati jednog takvog istraživanja. Nekad, davno prije davne 2014. godine kada je još postojala neka nada i vjera u kriterije vrednovanja znanja, postojala su dva popravna roka.

Pred tročlanom komisijom. Učenici su imali dvije mogućnosti ispravka negativne ocjene u potpuno jednakim i ravnopravnim uvjetima.

Imali su dvije prilike popraviti ono što su zabrljali ili što jednostavno nisu svladali. I to je sasvim u redu. U međuvremenu, dogodilo se štošta. Dopunski rad, zapakiran lukavo u “ostale poslove nastavnika”, pretvorio se u: “ostale obveze samo nekih nastavnika”. Kako “ostali poslovi nastavnika” ovise isključivo o dobroj ili lošoj volji ravnatelja, potupno su nejednaki kriteriji obavljanja tih ostalih poslova. U nekim ih slučajevima nema. Nitko ih ne spominje i svi čekaju da što tiše i brže završi to trajanje ostalih poslova. Neki čekaju da bi se mogli napokon odmoriti, a neki jednostavno zato jer time završava njihov odmor. Gdje su u cijeloj ovoj priči učenici? I zbog čega je ponovno njihovo znanje i pravo na obrazovanje dovedeno u pitanje. Naime, niti jedan nastavnik ne može tijekom 10 ili 25 sati, koliko traje dopunski rad nadomjestiti gradivo cijele godine. Svatko tko radi u školi zna da nemaju svi učenici iz istog dijela gradiva negativnu ocjenu. Dakle dopunski rad je samo eufemizam za darivanje ocjena. Svi oni koji su sami sebe poštedjeli te muke u prvom naletu na kraju nastavne godine, svakako će pokleknuti u drugom. A ako ne tada, uvijek ostaje kolovoz. I cijela je priča osmišljenja kao i uvijek s jednim jedinim ciljem: stvaranja lažne, idilične slike stanja uspjeha naših učenika koja se redovito i nepovratno strmoglavljuje već s prvim rezultatima državne mature. Ali tada više nikog nije briga za dopunski rad i njegov besmisao.Još jedna uzalud protraćena godina u kojoj se moglo riješiti. A nije. Reformu je nemoguće provesti jednom odlukom i jednim korakom. Reformu je potrebno provoditi malim, sitnim i mudrim koracima, a ono što treba imati na umu i što treba biti uvijek na prvom mjestu – kvaliteta našeg obrazovanja i kriteriji koje u ovom trenutku niže ne možemo spustiti. Od sad pa nadalje, trebamo ih dizati.Neka ovo bude prvi korak.

TEKST PETICIJE: 31. svibnja 2021., Nastavnička grupa 45minuta koja broji 9400 članova pokrenula je inicijativu ukidanja dopunskoga rada prvenstveno zato jer takva vrsta nastave diskriminira redovite učenike i ne omogućuje jednako pravo na usvojenost sadržaja svim učenicima. Učenicima koji su redovito prisustvovali redovnoj nastavi i imali mogućnost dopunske nastave, šalje se potpuno pogrešna i nemotivirajuća poruka. Poruka u kojoj kriteriji ne postoje i koja otvara vrata neradu i neredu u obrazovnom sustavu. Ministarstvo znanosti i obrazovanja treba nastojati vratiti prijašnje stanje u kojem su postojala dva popravna roka koja su učeniku i nastavniku omogućavala ujednačene kriterije tj. ispit pred tročlanim povjerenstvom. Također, nastavnička grupa 45minuta smatra da treba jasno definirati i ujednačiti ostale poslove nastavnika kako ovaj općenit izraz ne bi otvarao prostor neujednačenih kriterija zaduženja nastavnika.


Podijeli s drugima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *